Εκκριτική Ωτίτιδα

🌟 Εκκριτική Ωτίτιδα: Μια Συχνή Πάθηση στα Παιδιά

Η εκκριτική ωτίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες βαρηκοΐας σε παιδιά, κυρίως κάτω των 7 ετών. Πρόκειται για τη συλλογή υγρού στο μέσο αυτί, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να περιέχει αέρα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, η οποία κυμαίνεται από 15 έως 35 ντεσιμπέλ.

🧸 Πώς Επηρεάζει τα Παιδιά;

Η βαρηκοΐα που προκαλεί η εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού. Όταν το υγρό παραμένει για μεγάλο διάστημα, μπορεί να δυσκολέψει την εκμάθηση της ομιλίας και να επηρεάσει τις σχολικές επιδόσεις.

Οι γονείς και οι δάσκαλοι είναι συνήθως οι πρώτοι που παρατηρούν ότι το παιδί δεν ακούει καλά. Τα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να αυξάνουν την ένταση της τηλεόρασης ή να είναι αφηρημένα και ατίθασα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, καθώς δεν ακούνε σωστά τη δασκάλα.


🩺 Θεραπεία

Η αρχική συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει spray για τη μύτη και πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Αυτή η θεραπεία είναι συμπτωματική και δεν αντιμετωπίζει την αιτία της ωτίτιδας.

Εάν το υγρό δεν απορροφηθεί και η βαρηκοΐα παραμένει ή αν το παιδί έχει συχνές υποτροπές ωτίτιδας, τότε η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργική.


🛠️ Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τοποθετείται ένας μικρός σωλήνας αερισμού πάνω στο τύμπανο για να επιτευχθεί η μόνιμη επικοινωνία του μέσου ωτός με τον αέρα. Αυτό επιτρέπει την απομάκρυνση του υγρού και εξασφαλίζει τον καλό αερισμό του αυτιού.

Η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου, και το παιδί παραμένει στην κλινική μόνο για λίγες ώρες. Δεν υπάρχουν μετεγχειρητικοί πόνοι ή άλλες ενόχλησεις. Οι σωληνίσκοι αερισμού αποβάλλονται αυτόματα μέσα σε 3-12 μήνες, αφήνοντας μια ανεπαίσθητη ουλή.


🏠 Φροντίδα στο Σπίτι

  • Μιλήστε καθαρά και από κοντά στο παιδί. Είναι σημαντικό να του αποσπάσετε την προσοχή και να εξασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει άλλος θόρυβος (π.χ. τηλεόραση).

  • Εξηγήστε στο παιδί με απλά λόγια τι συμβαίνει και διαβεβαιώστε το ότι το πρόβλημα δεν θα διαρκέσει για πάντα.

  • Να δείχνετε κατανόηση και υπομονή, καθώς άλλες μέρες το παιδί ακούει καλύτερα και άλλες χειρότερα.


🏫 Φροντίδα στο Σχολείο

  • Ενημερώστε τον δάσκαλο για τη βαρηκοΐα του παιδιού.

  • Τοποθετήστε το παιδί στο μπροστινό θρανίο, ώστε να είναι πάντα ορατό και να μπορεί να κατανοήσει εύκολα όταν του απευθύνονται.


❓ Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί το παιδί να ξαναμαζέψει υγρό στα αυτιά του όταν πέσουν τα σωληνάκια;

Περίπου το 90% των παιδιών ανταποκρίνονται θετικά στη χειρουργική θεραπεία. Ωστόσο, κάποια παιδιά, κυρίως με σοβαρή αλλεργία ή άλλες ιατρικές καταστάσεις, μπορεί να ξανααναπτύξουν εκκριτική ωτίτιδα και να χρειαστεί να τοποθετηθούν νέοι σωληνίσκοι.


Αν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με εκκριτική ωτίτιδα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για μια αξιολόγηση και εξατομικευμένη θεραπεία.