Αφεστώτα ώτα – “Πεταχτά” αυτιά

Αν και δεν δημιουργούν απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας, τα αφεστώτα ώτα ή πιο απλά “πεταχτά αυτιά”, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχοσύνθεση του ατόμου. Ειδικά κατά τα παιδικά χρόνια, τα αφεστώτα ώτα μπορεί να γίνουν αφορμή για πειράγματα που θα επηρεάσουν την ψυχολογία του παιδιού και την μετέπειτα ανάπτυξη του χαρακτήρα του.

Το “πρόβλημα” λύνεται με σχετική ευκολία πλέον, με την διαδικασία της ωτοπλαστικής. Μία ασφαλή χειρουργική επέμβαση στο πίσω μέρος του αυτιού, που μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε αλλάξουμε θέση στον χόνδρο του αυτιού. Η ανάκαμψη από το χειρουργείο συνήθως γίνεται την ίδια μέρα, όπου ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του. Για περίπου μία εβδομάδα ο ασθενής έχει γάζες που προστατεύουν την τομή.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μωρά γεννιούνται με ιδιαίτερα εύπλαστους χόνδρους και κατά συνέπεια τους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι δυνατή η διαμόρφωση του αυτιού και διόρθωση όποιας δυσμορφίας χωρίς χειρουργική επέμβαση. Φυσικά μόνο ο γιατρός σας μπορεί να κρίνει εάν το πρόβλημα είναι υπαρκτό και κρίνεται απαραίτητη η διόρθωση.