Οδηγίες Mικρολαρυγγοσκόπησης

Η μικρολαρυγγοσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική, κατά την οποία, με τη χρήση λαρυγγοσκοπίων και του χειρουργικού μικροσκοπίου, πραγματοποιούνται επεμβάσεις στο λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές. Η τεχνική εφαρμόζεται για την αφαίρεση πολυπόδων στο λάρυγγα, τη διόρθωση του οιδήματος Reinke, τη λήψη βιοψίας από ύποπτες βλάβες στο λάρυγγα, αλλά και για την αφαίρεση μεγαλύτερου τμήματος του λάρυγγα σε περίπτωση καρκίνου.

Τι να περιμένω μετά το χειρουργείο;

Πόνος: Μετά την επέμβαση, ο λαιμός θα πονάει για περίπου πέντε ημέρες. Οφείλεται στην πίεση των ιστών και της γλώσσας από το λαρυγγοσκόπιο. Ο πόνος είναι συνήθως ήπιος σε βαρύτητα και υποχωρεί με απλά παυσίπονα (Depon, Algofren, Nurofen).
Πυρετός: Σπάνια, μερικοί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό μετά την επέμβαση. Χαμηλός πυρετός (38οC ή χαμηλότερος) είναι συνήθης τις πρώτες ημέρες μετά από κάθε χειρουργείο. Σε περίπτωση υψηλού πυρετού (πάνω από 39 0C), επικοινωνήστε άμεσα.
Αιμορραγία: Η αιμορραγία είναι σπάνια μετά τη μικρολαρυγγοσκόπηση και εξαρτάται από τη σοβαρότητα του χειρουργείου. Σε κάθε περίπτωση, αν δείτε αίμα στο στόμα σας, επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ για οδηγίες.
Βραγχνάδα στη φωνή: Είναι αναμενόμενο να έχετε μια βραγχνάδα στη φωνή ή ακόμα και το αίσθημα ότι «κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό σας» μετά το χειρουργείο. Η βραγχνάδα μπορεί να προϋπήρχε, αλλά μπορεί και να επιδεινώθηκε μετά την επέμβαση. Τις περισσότερες φορές,η φωνή επανέρχεται, αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα και την έκταση του χειρουργείου.

Τι πρέπει να κάνω εγώ μετά το χειρουργείο;

Φάρμακα: Σας έχουν χορηγηθεί παυσίπονα και ενδεχομένως και αντιβίωση. Τηρείστε τις ώρες χορήγησης των φαρμάκων για να έχουν τη μέγιστη δυνατή δράση.
Δίαιτα: Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια ναυτία ή ακόμη και έμετο για 1-2 ημέρες μετά τη λήψη γενικής αναισθησίας. Μόλις αυτό υποχωρήσει μπορείτε να φάτε κανονικά.
Μπορείτε να τρώτε ό,τι τροφή θέλετε και σας αρέσει.
Μην καπνίσετε ή πιείτε κάποιο αλκοολούχο ποτό κατά τις πρώτες δέκα ημέρες μετά το χειρουργείο.
Δραστηριότητες: Ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει κάποιος να μείνει μακριά από την δουλειά του μετά από την επέμβαση είναι δύο (2) ημέρες.
Είναι καλύτερο να αποφεύγονται οι κοπιαστικές δραστηριότητες για περίπου μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

  1. Περιορίστε τη χρήση της φωνής στα απολύτως απαραίτητα τις πρώτες δύο ημέρες μετά την επέμβαση και αυξήστε τη χρήση σταδιακά στη συνέχεια. Για το λόγο αυτό, προτιμήστε να μη μιλάτε στο τηλέφωνο τις πρώτες ημέρες.
  2. Αν θέλετε να μιλήσετε, καλύτερα να το κάνετε με κανονική ένταση φωνής, παρά ψιθυριστά.
  3. Απαγορεύονται οι δυνατές φωνές και το τραγούδι για δύο τουλάχιστον εβδομάδες.
  4. Προσπαθήστε να μη βήχετε και να μην «καθαρίζετε» το λαιμό σας. Αν νιώθετε ότι «κάτι είναι κολλημένο», πιείτε άφθονα υγρά για να φύγει μόνο του.
  5. Καταναλώστε άφρονα υγρά. Ο καλά ενυδατωμένος οργανισμός παράγει λεπτές εκκρίσεις που φεύγουν εύκολα και δεν «κολλάνε».
  6. Απαγορεύεται το κάπνισμα, καθώς και η παραμονή σε χώρους με καπνό. Αυτό μπορεί να ερεθίσει το λάρυγγά σας και να προκληθεί βήχας.
  7. Αποφύγετε χώρους με κλιματισμό (air-condition). Ο αέρας σε τέτοιους χώρους είναι ξηρός, και αφυδατώνει το λάρυγγα.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω επειγόντως με το γιατρό μου;

Θα σας δοθούν ακριβείς οδηγίες για το πότε θα είναι το επόμενο ραντεβού στο ιατρείο. Ο έλεγχος στο ιατρείο είναι απαραίτητος για να αξιολογηθεί η μετεγχειρητική πορεία και να προληφθούν και να διορθωθούν άμεσα τυχόν επιπλοκές της επέμβασης. Επίσης, θα πρέπει να παραλάβετε και τα αποτελέσματα της βιοψίας που έχει σταλεί.