Οδηγίες Μυριγγοτομής

ΓΕΝΙΚΑ:

Μυριγγοτομή είναι το άνοιγμα (τρύπημα) του τυμπανικού υμένα (τύμπανο αυτιού) που γίνεται για να αφαιρεθεί υγρό ή να αντιμετωπισθεί φλεγμονή του μέσου αυτιού. Συχνά τοποθετείται και ένας μικρός πλαστικός σωληνίσκος στο τύμπανο για να αερίζεται το μέσο αυτί για πολύ χρονικό διάστημα. Ο σωληνίσκος αυτός δεν επηρεάζει την ακοή και δεν ενοχλεί τον ασθενή, ο οποίος δεν τον καταλαβαίνει καθόλου. Οι σωληνίσκοι συνήθως παραμένουν στην θέση τους από 3 μέχρι 12 μήνες.

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Το παιδί μπορεί να πάρει υγρά και μαλακές τροφές αφού ξυπνήσει καλά από την νάρκωση.

Μπορεί να έχει πόνο στο αυτί που φεύγει όμως εύκολα με την χορήγηση ασπιρίνης.

Μετά την επέμβαση τοποθετείστε βαμβάκι στο άνοιγμα του αυτιού. Αυτό πρέπει να αλλάζεται εάν υπάρχει έκκριμα. Το έκκριμα αυτό μπορεί να είναι αιματηρό για δύο ή τρεις ημέρες. Δεν χρειάζεται βαμβάκι όταν δεν υπάρχει έκκριμα.

Την ημέρα μετά την επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί η φυσιολογική δραστηριότητα του ασθενούς συμπεριλαμβανομένου και του σχολείου.

Δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση πρέπει να γίνει νέα εξέταση. Στην εξέταση αυτή πρέπει να εκτιμηθεί η θέση των σωληνίσκων και η ακοή.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Νερό δεν πρέπει ποτέ να περάσει μέσα στο αυτί, διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση. Έτσι απαγορεύεται στην κολύμβηση το βούτηγμα της κεφαλής κάτω από το νερό. Οι ωτοασπίδες δεν εμποδίζουν το νερό να μπει στον ακουστικό πόρο. Επιτρέπεται η περιορισμένη κολύμβηση, εφόσον το κεφάλι δεν μπαίνει κάτω από το νερό. Πλύσιμο  των μαλλιών επιτρέπεται, το αυτί όμως πρέπει να προστατευθεί βάζοντας βαμβάκι στο άνοιγμα του αυτιού και πάνω σε αυτό βαζελίνη.

2. Έκκριμα από το αυτί μπορεί να συμβεί αμέσως μετά την επέμβαση ή και οπωσδήποτε όσο καιρό οι σωληνίσκοι είναι στην θέση τους. Κίτρινο, καθαρό υγρό ή βλέννη μπορεί να εξέρχεται για πολλές εβδομάδες μετά την εγχείρηση. Αυτό πρέπει να καθαρίζεται προσεκτικά και με επιμέλεια με στεγνούς βαμβακοφορείς. Πρέπει να διατηρείται βαμβάκι στο αυτί όλες τις ώρες και να αλλάζεται συχνά. Άφθονο κάκοσμο έκκριμα συνήθως απαιτεί αντιβιοτικά από το στόμα. Όταν συμβεί αυτό, ειδοποιείται ο γιατρός για να δώσει οδηγίες.

3.Διάφοροι ήχοι στο αυτί, ή πόνος στην αναγωγή (ρέψιμο) χασμουρητό ή μάσημα είναι συνήθη φαινόμενα μετά την τοποθέτηση του πλαστικού σωληνίσκου. Αυτά εξαφανίζονται καθώς το αυτό ξαναγυρίζει στην φυσιολογική του κατάσταση.

4. Φαγούρα στο αυτί, αίσθημα πληρότητας ή σοβαρός πόνος δείχνουν ίσως απόφραξη του σωληνίσκου από κυψέλη, πήγμα αίματος ή βλέννη. Εάν συμβεί αυτό, ειδοποιείστε το γιατρό σας.

5.Τέλος, οι σωληνίσκοι φεύγουν συνήθως μετά από 3-12 μήνες από το τύμπανο, το οποίο επουλώνεται αυτόματα. Ενώ οι σωληνίσκοι είναι στην θέση τους, είναι χρήσιμο να εξετάζεται ο ασθενής κάθε 3 μήνες διότι δυνατόν να συμβεί υποτροπή της νόσου λόγω απόφραξης του σωληνίσκου.