Διαταραχές Φώνησης

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ΩΡΛ παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα φώνησης. Οι πιο κοινές αιτίες της βραχνάδας  περιγράφονται παρακάτω. Αν παρατηρήσετε αλλαγή φωνής για μεγάλο χρονικό διάστημα ή η φωνή σας γίνεται συχνά βραχνή θα πρέπει να προγραματίσετε άμεσα μια επίσκεψη σε ειδικό  Ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να  γίνει αξιολόγηση του λάρυγγα.

Οξεία Λαρυγγίτιδα

Οξεία λαρυγγίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία βραχνάδας και απώλεια φωνής που ξεκινά ξαφνικά.Στις περισσότερες περιπτώσεις η οξεία λαρυγγίτιδα προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη που οδηγεί σε οίδημα των φωνητικών χορδών. Όταν πρήζονται οι φωνητικές χορδές, που πάλλονται με διαφορετικό τρόπο, με αποτέλεσμα να βραχνιάζουμε.

Η καλύτερη θεραπεία για την πάθηση αυτή είναι   η ενυδάτωση και να ξεκουραστούν ή να μειώσει τη χρήση της φωνής σας. Σοβαρός τραυματισμός των φωνητικών χορδών μπορεί να προκύψει από την έντονη χρήση φωνής κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας λαρυγγίτιδας. Δεδομένου ότι οι περισσότερες οξεία λαρυγγίτιδα προκαλείται από έναν ιό, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Βακτηριακές μολύνσεις του λάρυγγα είναι πολύ πιο σπάνια και συχνά συνδέονται με δυσκολία στην αναπνοή. Οποιαδήποτε αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης εγγυάται αξιολόγησης ασθένεια.

Χρόνια Λαρυγγίτιδα

Χρόνια λαρυγγίτιδα είναι ένας μη ειδικός όρος και μια υποκείμενη αιτία πρέπει να προσδιορίζονται. Χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από οξύ παλινδρόμηση, με έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες, όπως ο καπνός, καθώς και με χαμηλού βαθμού μολύνσεις όπως μολύνσεις ζύμης των φωνητικών χορδών σε ασθενείς που χρησιμοποιούν συσκευές εισπνοής για το άσθμα. Ασθενείς με χημειοθεραπεία ή άλλους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί καλά μπορεί να πάρει πάρα πολύ αυτές τις λοιμώξεις.

Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση (LPRD)

Αναρροή του χυμού του στομάχου στον λαιμό μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων στον οισοφάγο (κατάποση σωλήνα) καθώς και στο λαιμό. Βραχνάδα (χρόνιες ή περιοδικές), προβλήματα κατάποσης, ένα εξόγκωμα στο λαιμό αίσθηση, ή πόνος στο λαιμό είναι συνηθισμένα συμπτώματα ερεθισμού του γαστρικού οξέος από το λαιμό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να συμβεί LPRD χωρίς συμπτώματα της καούρα και παλινδρόμηση ειλικρινής που συνοδεύουν παραδοσιακά γαστρο οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Κατάχρηση Φωνής και Κατάχρηση

Μιλώντας είναι μια φυσική εργασία που απαιτεί συντονισμό της αναπνοής με τη χρήση αρκετών ομάδων μυών. Θα πρέπει να έρχονται ως έκπληξη το γεγονός ότι, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη σωματική εργασία, υπάρχουν αποτελεσματικές και αναποτελεσματική τρόπους χρησιμοποιώντας τη φωνή σας.Υπερβολικά δυνατά, παρατεταμένη και / ή αναποτελεσματική χρήση φωνής μπορεί να οδηγήσει σε φωνητικές δυσκολίες, ακριβώς όπως ακατάλληλη ανύψωσης μπορεί να οδηγήσει σε κακώσεις της ράχης. Η υπερβολική tensionin του λαιμού και του λάρυγγα μύες, μαζί με την κακή τεχνική της αναπνοής κατά τη διάρκεια της ομιλίας οδηγεί σε φωνητική κόπωση, αυξημένη προσπάθεια φωνητικά, και βραχνάδα. Κακή χρήση και κατάχρηση φωνής σας θέτει σε κίνδυνο για την ανάπτυξη καλοήθεις βλάβες φωνητικών καλώδιο (βλ. παρακάτω) ή μια φωνητική αιμορραγία καλώδιο.

Οξείες και χρόνιες λαρυγγίτιδες – λαρυγγίτιδα των καπνιστών.

Πρόκειται για πάθηση η οποία έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό το βράγχος φωνής. Διακρίνονται :

  • στην οξεία λαρυγγίτιδα που προκαλείται συνήθως μετά από μια ιογενή λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού αλλά μπορεί να προκληθεί και από εισπνοή αερίων ή να είναι μικροβιακή. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι το βράγχος φωνής ή ακόμη και αφωνία, ξηρότητα στο λαιμό, αίσθημα γαργαλητού, βήχας
  • στην χρόνια λαρυγγίτιδα που οφείλεται συνήθως στο κάπνισμα και την κατάχρηση της φωνής. Χαρακτηρίζεται και αυτή από βράγχος φωνής και αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό.

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας, αφού ληφθεί λεπτομερές ιστορικό, πραγματοποιείται ενδοσκόπηση του λάρυγγα από την μύτη ή το στόμα και καταγραφή της εικόνας για την σύγκριση μετά την θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις χρόνιας λαρυγγίτιδας απαιτείται η λήψη βιοψιών με ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής, ή με τη χρήση laser(CO2) Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία και είναι εντελώς ανώδυνη.

Περισσότερες οδηγίες για την προστασία της φωνής.