Αμυγδαλίτιδα

Οξεία και χρόνια αμυγδαλίτιδα.

Πρόκειται για παθήσεις των παρίσθμιων αμυγδαλών του παιδιού και του ενήλικα. Οι αμυγδαλές (όπως και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις – “κρεατάκια”) αποτελούν μέρος του λεμφο-επιθηλιακού ιστού του στοματοφάρυγγα, γνωστού και ως δακτύλιος του Waldayer.
Η φλεγμονή των αμυγδαλών, (οξεία αμυγδαλίτιδα) στις περισσότερες περιπτώσεις αρχίζει ως ιογενή λοίμωξη και στη συνέχεια ακολουθεί επιλοίμωξη από βακτήρια, κυρίως Στρεπτόκοκκο. Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος στο λαιμό κατά την κατάποση που πολλές φορές αντανακλάει στο αυτί, πυρετός, ρίγος και διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό.
Η εξέταση περιλαμβάνει πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση για τον αποκλεισμό άλλων συνυπάρχουσων παθολογιών και κάποιων επικίνδυνων επιπλοκών (περιαμυγδαλικό, οπισθοφαρυγγικό ή πλαγιοφαρυγγικό απόστημα) που μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη του αεραγωγού και της αναπνοής. Στην συνέχεια ακολουθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Η χρόνια αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή ή το σχηματισμό μικροαποστημάτων στις αμυγδαλές. Χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια αμυγδαλίτιδας, πόνο στο λαιμό, κακοσμία του στόματος και διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό. Η εξέταση περιλαμβάνει λεπτομερές ιστορικό και πλήρη ωτορινολαρυγγική εξέταση. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με αφαίρεση των αμυγδαλών με την βοήθεια νέων τεχνικών όπως Coblation. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 30 λεπτά εως μια ώρα και συνήθως απαιτείται νοσηλεία μιας ημέρας (Day Surgery).