Οδηγίες Ρινοπλαστικής

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Υποβληθήκατε σε μια επέμβαση για βελτίωση της λειτουργίας και της αισθητικής της μύτης σας.

Ανάλογα με την επέμβαση θα χρειαστεί κάποιος πωματισμός στο εσωτερικό της μύτης σας για μία έως δυο ημέρες.

Ο πωματισμός θα αφαιρεθεί την προκαθορισμένη ημερομηνία και θα πρέπει να επιστρέψετε για επανεξέταση επτά ημέρες μετά.

Ένας νάρθηκας έχει τοποθετηθεί εξωτερικά στη μύτη σας και θα παραμείνει στην ρινική πυραμίδα επτά ημέρες.

Όταν αφαιρεθεί ο νάρθηκας, θα είναι ήδη αισθητή η μεταβολή στη γραμμή της μύτης σας, αλλά θα υπάρχει ακόμη λίγο πρήξιμο στο μέτωπο, την κορυφή ή τα πλάγια της μύτης. Το πρήξιμο αυτό κατά κανόνα δεν ενοχλεί, διότι δεν είναι ιδιαίτερα εμφανές. Θα υποχωρήσει σιγά σιγά τις επόμενες εβδομάδες.

Μερικές φορές αυτό το ελαφρύ πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει μικρές ασυμμετρίες ή διογκώσεις σε κάποιο σημείο της μύτης, που κατά κανόνα υποχωρούν μόνες τους. Μην ανησυχείτε: Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης δεν εκτιμάται πριν περάσουν τουλάχιστον 6 έως 12 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην κλινική πρέπει να αναπαύεστε αρκετές ώρες ημερησίως προτιμώντας να μένετε καθιστοί, αλλά να μην μένετε συνεχώς ακίνητοι στο κρεβάτι σας (ιδίως από την επομένη του χειρουργείου). Η δίαιτα σας πρέπει γενικά να περιλαμβάνει τροφή μαλακή και δροσερή. 

Να λαμβάνετε τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες.

Να αποφεύγετε τη λήψη ασπιρίνης για μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Εάν εμφανίσετε πυρετό πάνω από 38ο C, τάση για εμετό, εξάνθημα (κοκκινίλες στο κορμί) ή διάρροια ενημερώστε μας άμεσα.

Για να αποφευχθούν πιθανά σημάδια στη ράχη της μύτης (εντυπώματα) συνιστάται να μην φορέσετε γυαλιά τουλάχιστο για δύο μήνες μετά την εγχείρηση.

Κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά την εγχείρηση πρέπει να προσέξετε να μην χτυπήσετε τη μύτη σας. Οι τομές στα οστά είναι ακόμα πρόσφατες και, αν το χτύπημα είναι δυνατό, η γραμμή της μύτης μπορεί να αλλοιωθεί.

Το δέρμα της μύτης θα είναι ευαίσθητο για κάποιο διάστημα. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

Θα πρέπει να αποφύγετε επίσης ανταγωνιστικά αθλήματα, να παίρνετε στην αγκαλιά σας μικρά παιδιά ή να ξαπλώνετε «πάνω» στην μύτη σας για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Στη μύτη σας έχουν τοποθετηθεί εσωτερικά ράμματα, τα οποία συνήθως φεύγουν από μόνα τους μετά από 10-14 ημέρες. Σε περίπτωση που δεν έχουν φύγει, αφαιρούνται ανώδυνα στο ιατρείο σε τακτικό επανέλεγχο, μετά από 20 ημέρες.

Εάν εμφανίσετε σημαντική δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, πυρετό, οίδημα (πρήξιμο) ή ρινορραγία επικοινωνήστε μαζί μας. 

Πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας ότι το λειτουργικό αποτέλεσμα (δυνατότητα αναπνοής) θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα να εκτιμηθεί σωστά, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα αρκετά περισσότερο χρόνο (6 έως 12 μήνες).