Κεφαλαλγία

Διερεύνηση της χρόνιας κεφαλαλγίας.

Διερεύνηση της χρόνιας κεφαλαλγίας η οποία περιλαμβάνει ΩΡΛ κλινική εξέταση και ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης για την αναζήτηση πιθανών αιτιών στην μύτη στα ιγμόρεια και στους παραρρίνιους κόλπους γενικότερα.

Παθήσεις της μύτης και των παραρρινίων κόλπων όπως η παρουσία ρινικών πολύποδων, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η ρινίτιδα, η οποία προκαλεί οίδημα του βλεννογόνου της ρινός και έχει ως αποτέλεσμα την υπερτροφία των ρινικών κογχών, μπορεί να αποτελούν αίτιο κεφαλαλγίας.

Η πιο συνηθισμένη πάθηση των παραρρινίων κόλπων είναι η οξεία ή χρόνια παραρρινοκολπίτιδα. Η παραρρινοκολπίτιδα ( ιγμορίτιδα), γενικά συνοδεύεται από αίσθημα ρινικής συμφόρησης, καταρροή, πονοκεφάλους, αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο ή το μέτωπο και πιθανή διαταραχή της όσφρησης.

Κεφαλαλγία που ωφείλεται σε ωτολογικές παθήσεις είναι αρκετά συνηθισμένη. Οι παθήσεις των αυτιών που μπορεί να προκαλέσουν κεφαλαλγίες είναι η οξεία ωτίτιδα (εξωτερική ή μέση ωτίτιδα), η χρόνια μέση ωτίτιδα με ή χωρίς διάτρηση του τυμπανικού υμένα, ο ωτικός έρπης ζωστήρας καθώς και ενδοκρανιακές παθήσεις όπως το ακουστικό νευρίνωμα.

Αντανακλαστικό πόνο στην περιοχή της κεφαλής μπορεί να προκαλεί η ύπαρξη όγκου στο στοματοφάρυγγα ή στο ρινοφάρυγγα.

Τέλος οι δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής άρθρωσης, αποτελούν συχνή αιτία κεφαλαλγίας, και μπορεί να προκαλέσουν ισχυρό πόνο γύρω από την άρθρωση, αλλά και αντανακλαστικό πόνο από την κροταφική χώρα μέχρι την περιοχή του αυχένα. Κάποιες φορές ο πονοκέφαλος αυτός μπορεί να μιμηθεί την ημικρανία.

Επειδή λοιπόν μια επίμονη κεφαλαλγία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο νόσημα του ΩΡΛ συστήματος , σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται λεπτομερής ενδοσκοπικός έλεγχος του ασθενή. Κατά συνέπεια η συμβολή του ειδικού ΩΡΛ στην διαφορική διάγνωση των κεφαλαλγιών είναι απαραίτητη.