Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση

Παλινδρόμηση ονομάζεται η επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο η οποία μπορεί να δημιουργήσει ποικιλία συμπτωμάτων τόσο στον οισοφάγο όσο στο λάρυγγα και το φάρυγγα.
Ο ασθενής που πάσχει από Λαρυγγο-Φαρυγγική Παλινδρόμηση (ΛΦΠ) μπορεί να εμφανίσει μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Βραχνάδα, χρόνιο βήχα, επιτακτική ανάγκη για καθαρισμό του λαιμού, σταθερή βλέννα στο λαιμό, αίσθημα ξηρότητας του λαιμού, πόνο ή αίσθημα καύσου στο λαιμό, αίσθημα κόμπου στο λαιμό, προβλήματα στην κατάποση, άσχημη/πικρή γεύση στο στόμα (ειδικά το πρωί), πόνο στο αυτί χωρίς συνοδό λοίμωξη, συσσώρευση βλέννης στο οπίσθιο τμήμα της μύτης, διογκωμένες γλωσσικές αμυγδαλές.
Πάνω από το 50% των ασθενών δεν παραπονούνται για το κλασικό σύμπτωμα της παλινδρόμησης, οπισθοστερνικό κάψιμο (καούρα).
Εάν παρουσιάζετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πάσχετε από Λαρυγγο-Φαρυγγική Παλινδρόμηση. Για την επιβεβαίωση και διάγνωση της νόσου απαιτείται η πραγματοποίηση ενδοσκόπησης ανώτερου αναπνευστικού από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Η διαδικασία είναι απλή, σύντομη και ανώδυνη.
Ο Ωτορινολαρυγγολόγος αντιμετωπίζει επίσης πολλές από τις επιπλοκές της ΛΦΠ, μεταξύ των οποίων: φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων και του αυτιού, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Ορισμένες τροφές και καθημερινές συνήθειες θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην εκδήλωση της λαρυγγίτιδας από Λαρυγγο-Φαρυγγική Παλινδρόμηση (ΛΦΠ).

 

Τροφές & Συνήθειες:

 • Καφές, αλκοόλ και υπερβολική ποσότητα συμπληρωμάτων βιταμίνης C προκαλούν έκκριση γαστρικού οξέος. Η λήψη των παραπάνω ιδιαίτερα πριν την νυχτερινή κατάκλιση μπορεί να προκαλέσει βραδινή παλινδρόμηση.
 • Αντιόξινα φάρμακα που ελλατώνουμ την οξύτητα του κατώτερου οισοφάγου.
 • Τροφές με πολλά λίπη και κάπνισμα ελαττώνουν την ικανότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, η αποφυγή τους λοιπόν μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον τα λίπη καθυστερούν την κένωση του στομάχου.
 • Η λήψη τροφής 2 – 3 ώρες πριν την νυχτερινή κατάκλιση.
 • Μεγάλα γεύματα. Η λήψη περισσότερων σε αριθμό αλλά μικρότερων σε μέγεθος γευμάτων ελαττώνει τον κίνδυνο παλινδρόμησης, καθώς, οποιαδήποτε στιγμή, υπάρχει μικρότερη ποσότητα τροφής στο στομάχι.
 • Ανθρακούχα ποτά με ή χωρίς ζάχαρη.
 • Σοκολάτα και δυόσμος.
 • Όξινες τροφές: τομάτες και παρασκευάσματα με βάση την τομάτα, κίτρα, χυμοί κίτρων.
 • Λαχανικά: κρεμμύδι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών.
 • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο και λίπη, σε διάστημα 2 ωρών από τη νυχτερινή κατάκλιση.

 

Χρήσιμες Οδηγίες

 1. Χορήγηση αντιόξινου φαρμάκου (π.χ. Simeco, Maalox, Gaviscon) 30-40 λεπτά μετά τα γεύματα και προ του ύπνου. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, πάρετε αντιόξινα κάθε δύο ώρες μεταξύ των γευμάτων.
 2. Εάν είσαστε υπέρβαρο άτομο πρέπει να χάσετε βάρος.
 3. Παίρνετε μικρά, πολλά γεύματα. Αποφεύγετε τα λίπη, τα λεμόνια, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το πιπέρι, τα πατατάκια και της τηγανισμένες τροφές. Επίσης τις σοκολάτες, τους ξηρούς καρπούς, τα παστωμένα, τις ελιές και το φυτικό λάδι. Το κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, όπως π.χ. κρέας, ψάρι, αυγά και κοτόπουλο.
 4. Αποφεύγετε τα πορτοκάλια, πορτοκαλάδες, μανταρίνια.
 5. Το οινόπνευμα, ο καπνός, ο καφές και τα αεριούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται. Αποφεύγετε επίσης όλα τα γλυκά με έντονο άρωμα.
 6. Μην τρώτε για 3 ή 4 ώρες πριν ξαπλώσετε.
 7. Να κοιμόσαστε με ανυψωμένο το κεφάλι του κρεβατιού σας. Ως εναλλακτική λύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο ή τρία μαξιλάρια.
 8. Αποφεύγετε ρούχα που σφίγγουν τη μέση σας.
 9. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνει τα επεισόδια νυχτερινής παλινδρόμησης των ασθενών.

Η ανύψωση του προσκέφαλου του κρεβατιού είναι επίσης αποτελεσματική

Στους ενήλικες, η καμπουριαστή στάση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην παλινδρόμηση. Κατά την καμπουριαστή στάση δεν υπάρχει ευθεία οδός μεταξύ στομάχου και οισοφάγου, οι μυς γύρω από τον οισοφάγο προχωρούν σε σπασμό. Τα αέρια και η οξύτητα παγιδεύονται στη θέση του σπασμού και οδηγούν σε βήχα και άλλα συμπτώματα όμοια με άσθματος.