Λαρυγγο-φαρυγγική παλινδρόμηση

ΛΑΡΥΓΓΟΦΑΡΥΓΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Η παλινδρόμηση ή η επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο μπορεί να δημιουργήσει ποικιλία συμπτωμάτων τόσο από τον οισοφάγο όσο και στο λάρυγγα και το φάρυγγα. Το χρόνιο ή το διαλείπον βράχνιασμα, τα προβλήματα της κατάποσης, ο επίμονος βήχας, ένα αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό και κάποιος πόνος στο λαιμό είναι συνηθισμένα συμπτώματα ερεθισμού του φάρυγγα από το γαστρικό υγρό που λέγεται Λαρυγγο-Φαρυγγική Παλινδρόμηση (ΛΦΠ). Πάνω από το 50% των ασθενών δεν παραπονούνται για το κλασσικό σύμπτωμα της παλινδρόμησης, οπισθοστερνικό κάψιμο (καούρα).

Ο παθολόγος, συχνά παρέχει την αρχική θεραπεία για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μπορεί όμως να υπάρχουν προβλήματα στα αυτιά, τη μύτη, το λαιμό που προκαλούνται από παλινδρόμηση και υπερβαίνουν τα όρια του οισοφάγου, όπως η βραχνάδα, τα οζίδια (συνήθως σε επαγγελματίες φωνής), η λαρυγγίτιδα, η δυσκολία στην κατάποση, ο πόνος στο λαιμό, και οι φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων. Τα προβλήματα αυτά απαιτούν  ένα ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο  ο οποίος με τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία μπορεί να  διαγνώσει την Λαρυγγο-Φαρυγγική Παλινδρόμηση. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος αντιμετωπίζει πολλές από τις επιπλοκές της ΓΟΠ και της ΛΦΠ, μεταξύ των οποίων: φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων και του αυτιού, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Ορισμένες τροφές και καθημερινές συνήθειες θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην εκδήλωση της λαρυγγίτιδας από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

 

Τροφές

 • Καφές, αλκοόλ και υπερβολική ποσότητα συμπληρωμάτων βιταμίνης C προκαλούν έκκριση γαστρικού οξέος. Η λήψη των παραπάνω ιδιαίτερα πριν την νυχτερινή κατάκλιση μπορεί να προκαλέσει βραδινή παλινδρόμηση.
 • Αντιόξινα με βάση το ανθρακικό ασβέστιο (όχι όμως το υδροξείδιο του αργιλίου) βρέθηκαν στην πραγματικότητα να αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου. Εντούτοις όλα τα αντιόξινα ελάττωσαν την οξύτητα του κατώτερου οισοφάγου, έτσι το καθαρό αποτέλεσμα στα συμπτώματα της ΓΟΠ μπορεί να παραμένει θετικό.
 • Τροφές με πολλά λίπη και κάπνισμα ελαττώνουν την ικανότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, η αποφυγή τους λοιπόν μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον τα λίπη καθυστερούν την κένωση του στομάχου.
 • Η λήψη τροφής 2 – 3 ώρες πριν την νυχτερινή κατάκλιση.
 • Μεγάλα γεύματα. Η λήψη περισσότερων σε αριθμό αλλά μικρότερων σε μέγεθος γευμάτων ελαττώνει τον κίνδυνο ΓΟΠ, καθώς, οποιαδήποτε στιγμή, υπάρχει μικρότερη ποσότητα τροφής στο στόμαχο.
 • Ανθρακούχα ποτά με ή χωρίς ζάχαρη.
 • Σοκολάτα και δυόσμος.
 • Όξινες τροφές: τομάτες και παρασκευάσματα με βάση την τομάτα, κίτρα, χυμοί κίτρων.
 • Λαχανικά: κρεμμύδι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών.
 • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο και λίπη, σε διάστημα 2 ωρών από τη νυχτερινή κατάκλιση.

 

Χρήσιμες Οδηγίες

 1. Χορήγηση αντιόξινου φαρμάκου (π.χ. Simeco, Maalox, Gaviscon) 30-40 λεπτά μετά τα γεύματα και προ του ύπνου. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, πάρετε αντιόξινα κάθε δύο ώρες μεταξύ των γευμάτων.
 2. Εάν είσαστε υπέρβαρο άτομο πρέπει να χάσετε βάρος.
 3. Παίρνετε μικρά, πολλά γεύματα. Αποφεύγετε τα λίπη, τα λεμόνια, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το πιπέρι, τα πατατάκια και της τηγανισμένες τροφές. Επίσης τις σοκολάτες, τους ξηρούς καρπούς, τα παστωμένα, τις ελιές και το φυτικό λάδι. Το κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, όπως π.χ. κρέας, ψάρι, αυγά και κοτόπουλο.
 4. Αποφεύγετε τα πορτοκάλια, πορτοκαλάδες, μανταρίνια.
 5. Το οινόπνευμα, ο καπνός, ο καφές και τα αεριούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται. Αποφεύγετε επίσης όλα τα γλυκά με έντονο άρωμα.
 6. Μην τρώτε για 3 ή 4 ώρες πριν ξαπλώσετε.
 7. Να κοιμόσαστε με ανυψωμένο το κεφάλι του κρεβατιού σας. Ως εναλλακτική λύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο ή τρία μαξιλάρια.
 8. Αποφεύγετε ρούχα που σφίγγουν τη μέση σας.
 9. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνει τα επεισόδια νυχτερινής παλινδρόμησης των ασθενών.

Η ανύψωση του προσκέφαλου του κρεβατιού είναι επίσης αποτελεσματική

Στους ενήλικες, η καμπουριαστή στάση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην παλινδρόμηση. Κατά την καμπουριαστή στάση δεν υπάρχει ευθεία οδός μεταξύ στομάχου και οισοφάγου, οι μυς γύρω από τον οισοφάγο προχωρούν σε σπασμό. Τα αέρια και η οξύτητα παγιδεύονται στη θέση του σπασμού και οδηγούν σε βήχα και άλλα συμπτώματα όμοια με άσθματος.