Οδηγίες Πλαστικής Ρινικού Διαφράγματος

Αμέσως μετά την επέμβαση

Υποβληθήκατε σε μια επέμβαση για βελτίωση της λειτουργίας της μύτης σας.

Ανάλογα με την επέμβαση ίσως χρειαστεί κάποιος πωματισμός στο εσωτερικό της μύτης σας για μία έως δυο ημέρες. 

Από τη στιγμή που θα γυρίσετε στο κρεβάτι σας από το χειρουργείο και για 24 ώρες περίπου, η μύτη θα είναι γεμάτη με εκκρίσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπνέετε από το στόμα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην κλινική πρέπει να αναπαύεστε αρκετές ώρες προτιμώντας να μένετε καθιστοί, αλλά να μην μένετε συνεχώς ακίνητοι στο κρεβάτι σας. 

Η σωστή θέση στο κρεβάτι είναι με το κεφάλι λίγο ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.

Λίγο αίμα από τη μύτη ή το στόμα είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Όταν λερώνεται η εξωτερική γάζα, ζητήστε από την νοσηλεύτρια να σας την αλλάζει. Αν αυτό συμβαίνει συχνά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σακουλάκι με πάγο για 10‐15 λεπτά σαν σαμαράκι πάνω στη μύτη σας. Αν χρειαστεί, μετά από 45 λεπτά μπορείτε να το επαναλάβετε.

Η δίαιτα σας πρέπει γενικά να περιλαμβάνει τροφή μαλακή και δροσερή. 

Μην προσπαθείτε να φυσήξετε ή να ρουφήξετε τη μύτη σας.

Μην ανησυχήσετε αν κάνετε λίγο πυρετό. Και αυτό είναι φυσιολογικό, και οφείλεται στην επέμβαση.

Λίγη αιματηρή έκκριση, μπούκωμα και μέτρια δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη και ελαφρύ βάρος στο κεφάλι είναι φυσιολογικό τις πρώτες ημέρες.

Για την πρώτη εβδομάδα

Από την πρώτη μετεγχειρητική μέρα πρέπει να κάνετε πολλές πλύσεις στη μύτη με την ειδική συσκευή ρινικών πλύσεων (Athomer®, Sinus Rinse®).

Η μύτη σας θα είναι ελαφρά μπουκωμένη για λίγες μέρες, όπως σε ένα κρυολόγημα. Αυτό οφείλεται σε εσωτερικό πρήξιμο και εκκρίσεις και θα βελτιώνεται μέρα με την μέρα. Οι πλύσεις που θα κάνετε στο σπίτι και οι καθαρισμοί που θα γίνονται στο ιατρείο ανά τακτά διαστήματα θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πολύ καλύτερα.

Μη φυσάτε μύτη σας. Μπορείτε να ρουφάτε τις εκκρίσεις προς το λαιμό και να τις βγάζετε από το στόμα. Μετά τις πρώτες τέσσερις μέρες, μπορείτε και να φυσάτε ελαφρά τη μύτη σας.

Αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες. Μην κάνετε μπάνιο με πολύ ζεστό νερό, μην εκτίθεστε σε θερμό εξωτερικό περιβάλλον, αποφύγετε το μαγείρεμα ή την παραμονή στην κουζίνα όταν μαγειρεύει κάποιος άλλος.

Να λαμβάνετε τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες.

Απαγορεύεται η σωματική καταπόνηση, η γυμναστική (ιδιαίτερα τα βάρη), οι βαριές δουλειές στο σπίτι και γενικότερα η υπερβολική προσπάθεια και το σφίξιμο.

Η λήψη ασπιρίνης και φαρμάκων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος απαγορεύεται για 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. 

Εάν εμφανίσετε πυρετό πάνω από 38ο C, τάση για εμετό, εξάνθημα (κοκκινίλες στο κορμί) ή διάρροια ενημερώστε άμεσα.

Εάν εμφανίσετε αιφνίδια σημαντική δυσκολία ρινικής αναπνοής, πυρετό, οίδημα (πρήξιμο) ή ρινορραγία επικοινωνήστε μαζί μας. 

Το λειτουργικό αποτέλεσμα (δυνατότητα αναπνοής) θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα να εκτιμηθεί σωστά.

Σε περίπτωση έντονης αιμορραγίας που δεν υποχωρεί με τον πάγο ενημερώστε μας αμέσως τηλεφωνικά.

Αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρχει δυσκολία επικοινωνίας ή βρίσκεστε εκτός Χανίων, πηγαίνετε αμέσως στο Εφημερεύον Νοσοκομείο. Η επιπλοκή αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά αν συμβεί, η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.

 

Κατεβάστε εδώ το ενημερωτικό φυλλάδιο