Οδηγίες Πλαστικής Ρινικού Διαφράγματος

Υποβληθήκατε σε μια επέμβαση για βελτίωση της λειτουργίας ή και της αισθητικής της μύτης σας.

Ανάλογα με την επέμβαση θα χρειαστεί κάποιος πωματισμός στο εσωτερικό της μύτης σας για μία έως τέσσερις συνήθως ημέρες. Εάν έγινε και διόρθωση του εξωτερικού της μύτης σας, ένας νάρθηκας θα παραμείνει στην ρινική πυραμίδα πέντε έως επτά ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην κλινική πρέπει να αναπαύεστε αρκετές ώρες ημερησίως προτιμώντας να μένετε καθιστοί, αλλά να μην μένετε συνεχώς ακίνητοι στο κρεβάτι σας (ιδίως από την επομένη του χειρουργείου). Η δίαιτα σας πρέπει γενικά να περιλαμβάνει τροφή μαλακή και δροσερή.

Να λαμβάνετε τα φάρμακα που σας έχει δώσει ο ιατρός σας σύμφωνα με τις οδηγίες του. Να αποφεύγετε τη λήψη ασπιρίνης για μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Εάν εμφανίσετε πυρετό πάνω από 38ο C, τάση για εμετό, εξάνθημα (κοκκινίλες στο κορμί) ή διάρροια ενημερώστε άμεσα τον θεράποντα ιατρό.

Ο πωματισμός θα αφαιρεθεί την προκαθορισμένη ημερομηνία και θα πρέπει να επιστρέψετε για επανεξέταση τρεις έως δέκα μέρες μετά, ανάλογα με την περίπτωση. Εάν εμφανίσετε σημαντική δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, πυρετό, οίδημα (πρήξιμο) ή ρινορραγία επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό. Ειδικά στην περίπτωση της ρινοπλαστικής θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, τη χρήση γυαλιών, οποιοδήποτε χτύπημα στη μύτη σας, ανταγωνιστικά αθλήματα, να παίρνετε στην αγκαλιά σας μικρά παιδιά ή να ξαπλώνετε «πάνω» στην μύτη σας για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας ότι το λειτουργικό αποτέλεσμα (δυνατότητα αναπνοής) θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα να εκτιμηθεί σωστά, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα αρκετά περισσότερο χρόνο (τρεις έως έξι μήνες).