Αμυγδαλίτιδα

Η Αμυγδαλίτιδα είναι μία από τις πλέον συχνές ασθένειες, που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά, αλλά και ενήλικους με χρόνιο πρόβλημα.  Οι αμυγδαλές αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, με κύρια λειτουργίας τους την κατακράτηση της εισερχόμενης σκόνης και κατά συνέπεια όλων των επιβλαβών και μολυσματικών στοιχείων που περιέχει ο αέρας που εισπνέουμε. Ο ρόλος των αμυγδαλών είναι σημαντικός σε μικρά παιδιά (έως 7-8 ετών), ενώ με το πέρασμα του χρόνου, που ο οργανισμός αναπτύσσει πλήρες ανοσοποιητικό και πιο ανθεκτική άμυνα, ο ρόλος τους φθίνει και συνήθως μετά την εφηβεία ατροφούν.

Τα συμπτώματα της Αμυγδαλίτιδας αρχικά μοιάζουν με οποιαδήποτε άλλη ίωση ή κοινό κρυολόγημα, δηλαδή περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, κόπωση και πονοκέφαλο, ενώ σε δεύτερη φάση πρήζονται οι αμυγδαλές και οι λεμφαδένες του λαιμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αμυγδαλές καλύπτονται με έναν λευκό υμένα, που αποτελείται από πύο, ενώ ακολουθεί κακοσμία του στόματος.

Η Αμυγδαλίτιδα προκαλείται συνήθως από κοινούς ιούς και πιο σπάνια από βακτηριακή μόλυνση, με πιο συχνή την μόλυνση από στρεπτόκοκκο.

Η αντιμετώπισή της γίνεται με αντιβιοτικά, τα οποία συνήθως περιέχουν πενικιλίνη για την καταπολέμηση του στρεπτόκοκκου, ενώ η περίοδος ανάκαμψης είναι περίπου μία εβδομάδα. Επιπλέον, καλό είναι ο ασθενής να ξεκουράζεται, να χρησιμοποιεί αντιπυρετικά εάν ο πυρετός είναι υψηλός, παστίλιες για τον πονόλαιμο και φυσικά να πίνει αρκετά υγρά παρά τον πόνο. Οι γαργάρες με αλατόνερο βοηθούν στην φυσική απολύμανση της περιοχής, ενώ καλό είναι ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού να παραμένει καθαρός (αποφυγή καπνίσματος στον ίδιο χώρο ή χρήσης καθαριστικών με έντονη οσμή).

Σε περιπτώσεις που το παιδί εμφανίζει συχνά αμυγδαλίτιδα (πάνω από 7 φορές τον χρόνο ή για συνεχόμενα έτη), πιθανόν η αφαίρεση των αμυγδαλών να είναι η καλύτερη λύση, αφού οι αμυγδαλές δεν συμβάλουν σημαντικά στην άμυνα του οργανισμού στην ενήλικη ζωή του ατόμου.

Φυσικά, μόνο ο γιατρός σας είναι κατάλληλος για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού και καλό είναι να αποφεύγονται πειραματισμοί με φάρμακα και κυρίως αντιβιοτικά χωρίς την σύμφωνη γνώμη του.