Χαλινός γλώσσας / χείλους

Χαλινός γλώσσας είναι ένας υμένας που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους ανάμεσα στην γλώσσα και το κάτω επίπεδο του στόματος, ενώ χαλινός χείλους είναι ο αντίστοιχος υμένας που συνδέει το πάνω χείλος και τα ούλα. Οι συγκεκριμένοι σχηματισμοί υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, απλά κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με μεγαλύτερο ή ισχυρότερο χαλινό και ως αποτέλεσμα δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή χρήση της γλώσσας και του στόματος.

Στα περισσότερα μωρά ο χαλινός είναι εμφανής, ελλείψει δοντιών, αλλά δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα και όσο αναπτύσσεται το σώμα και το κεφάλι παίρνει φυσιολογικό μέγεθος αναλογικά με το υπόλοιπο στόμα και τις λειτουργίες του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται από την ύπαρξη χαλινού είναι κατά τον θηλασμό, αφού το μωρό αδυνατεί να διπλώσει τα χείλη του ή να κινήσει ελεύθερα το στόμα του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να “ρουφήξει” ή να τραυματίζει την θηλή.

Η αντιμετώπιση του χαλινού γλώσσας είναι πολύ απλή και εύκολη. Συνήθως δεν χρειάζεται νάρκωση και χειρουργείο, αφού αρκεί η εφαρμογή λιδοκαΐνης και στην συνέχεια γίνεται τομή του χαλινού με διαθερμία ραδιοκυμάτων ή ψαλίδι και ράμματα. Η διαδικασία είναι συνήθως αναίμακτη ή εάν υπάρχει αιμορραγία είναι ελάχιστη και περνάει εντός λίγων ωρών.

Αντιθέτως η επούλωση στον χαλινό άνω χείλους είναι λίγο πιο δύσκολη, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μολυνθεί, γιατί το άνω χείλος ακουμπάει στα ούλα. Γι αυτό το λόγο επιβάλετε ο καθαρισμός της περιοχής για λίγες εβδομάδες μετά την διόρθωση, ειδικά μετά από γεύματα.