Εισρόφηση ξένου σώματος
Με τον όρο εισρόφησης ξένου σώματος εννοούμε την είσοδο ενός μικρού αντικειμένου στην τραχεία ή στους βρόγχους του παιδιού. Η εισρόφηση ξένου σώματος οδηγεί σε απόφραξη της αναπνευστικής οδού και πιθανότατα σε πνιγμό, ενώ σε περίπτωση που το ξένο σώμα καταφέρει να “ξεφρακάρει” και να περάσει σε κάποιο βρόγχο, αποφεύγεται ο πνιγμός αλλά δημιουργούνται προβλήματα όπως: λοίμωξη, σχηματισμός συριγγίων, αιμορραγία ή τραυματισμός νεύρων.
Η συνήθης ηλικία τέτοιων περιστατικών είναι μεταξύ των 8 μηνών με 3 χρονών. Κατά μεγάλο ποσοστό τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν μεταξύ 12-24 μηνών, όπου το παιδί αρχίζει να κινείται αυτόνομα, είναι ικανό να πιάσει με το χέρι του αντικείμενα και έχει την περιέργεια να εξερευνήσει τον χώρο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το ξένο σώμα είναι τμήμα κάποιου παιχνιδιού, χώμα ή μικρό κομμάτι τροφής. Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η εισρόφηση τροφών όπως: όσπρια (π.χ. φακές), ρύζι, ξηροί καρποί, οι οποίοι αν και μικρού μεγέθους όταν εισέρχονται στον οργανισμό απορροφούν υγρά και διογκώνονται.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα και έντονα, δηλαδή το παιδί να αρχίσει να βήχει αμέσως μετά την κατάποση, να δυσκολεύεται να εισπνεύσει ή και να φτάσει σε σημείο να «μελανιάσει», οπότε να προκληθεί έως και άμεσος πνιγμός. Εάν όμως το αντικείμενο είναι τόσο μικρό που καταφέρει να διέλθει στους βρόγχους, υπάρχει πιθανότητα το παιδί να παρουσιάσει κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα και έτσι να μην γίνει αντιληπτό, έως ότου υπάρξει κάποια επιπλοκή. Συχνές επιπλοκές είναι η πνευμονία, ο πυρετός, επίμονος βήχας ή κρίση άσθματος και μπορεί να εμφανιστούν έως και μέρες μετά το συμβάν.
Η αντιμετώπιση σε περίπτωση που το παιδί δεν αναπνέει πρέπει να είναι άμεση, αφού η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, γι αυτό και είναι πολύ χρήσιμο οι γονείς να λαμβάνουν μαθήματα πρώτων βοηθειών, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Σε περίπτωση όμως που το παιδί αναπνέει έστω και με δυσκολία καλό είναι να ο γονέας να σπεύσει να βρει βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
Για να αποφύγετε δυσάρεστα συμβάντα όπως η εισρόφηση ξένων σωμάτων:
- Φυλάσσετε όλα τα μικρά αντικείμενα μακριά από μικρά παιδιά.
- Μη δίνετε στα μικρά παιδιά ξηρούς καρπούς. Αποτελούν το 50% των ξένων σωμάτων στους πνεύμονες.
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην φύλαξη τροφών μικρών σε μέγεθος (ρύζι, φακές, άλλα όσπρια).
- Μην τους δίνετε ποτέ παιχνίδια που περιέχουν μικρά αντικείμενα και ακολουθείστε την προτεινόμενη ηλικία που αναγράφεται στις συσκευασίες παιχνιδιών.
- Μην τους δίνετε ποτέ κουμπιά, μικρά κέρματα. Δεν είναι παιχνίδια.