Εξωτερική Ωτίτιδα

Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος του αυτιού, μικροβιακής συνήθως αιτιολογίας που μπορεί να οφείλεται σε βακτηρίδια, με συχνότερο τη ψευδομονάδα.
Η φλεγμονή αυτή του πόρου του αυτιού (εξωτερική ωτίτιδα) μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.
Ονομάζεται και ωτίτιδα των κολυμβητών (Swimmers ear) δεδομένου ότι η ανάπτυξη των μικροβίων ευνοείται από το συνδυασμό νερού (θάλασσα, πισίνα) και ζέστης και έτσι είναι ιδιαίτερα συχνή το καλοκαίρι.
Η εξωτερική ωτίτιδα αρχικά συνήθως εκδηλώνεται μ’ ένα αίσθημα κνησμού (φαγούρας), ή καύσου στην περιοχή του έξω ακουσικού πόρου, που ακολουθείται από τοπικό πόνο, στη συνέχεια από πυώδεις εκκρίσεις και τέλος βαρηκοΐα, λόγω στένωσης του ακουστικού πόρου. Η διάρκεια των συμπτωμάτων εξαρτάται από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως επίσης και από τη γενική φυσική κατάσταση του οργανισμού του ασθενούς.
Συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις όπως τοπική αλλεργία, ή σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσουν πιο έντονη κλινική εικόνα και να αντιμετωπιστούν δυσκολότερα.

ΟΔΗΓΙΕΣ
Άσχετα με τη γενεσιουργό αιτία, η υγρασία και ερεθισμός (ξύσιμο) είναι συνήθως σε θέση να παρατείνουν το πρόβλημα και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται.
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψετε το νερό να μπει στο κανάλι του αυτιού μέχρι να περάσει η ωτίτιδα. Έτσι όταν πλένετε τα μαλλιά σας τοποθετήστε ένα κομμάτι βαμβάκι στο εξωτερικό άνοιγμα του αυτιού και αλείψτε το από την εξωτερική μεριά με βαζελίνη ή λάδι.
Είναι φυσικό να ξύνετε το αυτί σας όταν σας τρώει. Δυστυχώς το τρίψιμο ή το ξύσιμο επιδεινώνει την κατάσταση κατά πολύ, άσχετα με την υποκρυπτόμενη αιτία. Έτσι δημιουργείται ο φαύλος κύκλος, φαγούρα – ξύσιμο-φαγούρα. Γρήγορα το άνοιγμα του αυτιού και όλο το εξωτερικό αυτί γίνεται πολύ επώδυνο. Το καθάρισμα του αυτιού με Q-tip είναι μόνο μια δικαιολογία για να το ξύσετε και δεν πρέπει να το κάνετε, εκτός εάν σας το ζητήσει ο γιατρός σας.
Μην επιτρέπετε να μπει στο αυτί σας σαπούνι, νερό ή οξυζενέ. Μην ξύνετε ή με άλλο τρόπο ερεθίζετε τον πόρο του αυτιού σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εάν φοράτε ακουστικό βαρηκοΐας είναι καλύτερα να το αποφύγετε μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή.
Θα σας συστήθούν φάρμακα για την φλεγμονή του δέρματος και την ελάττωση της φαγούρας. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι αλοιφές. σταγόνες από φάρμακο ή οινόπνευμα ή ακόμα και ειδικό σπρέι.
Τις σταγόνες είναι προτιμότερο να τις τοποθετεί κάποιος άλλος. Για να τις βάλετε , ξαπλώστε στο υγιές αυτί, ρίξετε όσες σταγόνες σας έχει υποδείχθεί (αν πέσει μία περισσότερη ή λιγότερη δεν πειράζει) και στην συνέχεια τραβήξτε μερικές φορές το πτερύγιο του αυτιού προς τα επάνω προκειμένου να προχωρήσουν προς το εσωτερικό και έτσι να γίνουν πιο αποτελεσματικές.
Παραμείνετε ξαπλωμένοι για λίγα λεπτά ώστε να επιτρέψετε στο φάρμακο να δράσει και να μην τρέξει προς τα έξω μόλις σηκωθείτε.
Ο πόνος ειδικά τις πρώτες ημέρες μέχρι να δράσει η θεραπεία θα είναι αρκετά έντονος. Συνήθως τα κοινά παυσίπονα (Depon, Panadol) είναι αρκετά για να τον καταπραΰνουν. Ζητήστε από τον ιατρό σας να σας συνταγογραφήσει άλλα παυσίπονα εάν αυτά δεν σας καλύπτουν.