Πολύποδες φωνητικών χορδών

Ο σχηματισμός των πολυπόδων μπορεί να εμφανιστεί και στις φωνητικές χορδές, όπου συνήθως μοιάζει με  μικρό εξόγκωμα σε μέγεθος φουντουκιού στην ελεύθερη πλευρά τους. Δημιουργείται από κάποιον τραυματισμό των χορδών, που ξεκίνησε από ουρλιαχτό, δυνατή φωνή, λάθος τεχνική τραγουδιού ή ομιλίας και δεν αντιμετωπίστηκε κατάλληλα. Υπάρχει πιθανότητα ο πολύποδας να μην οριοθετείται σε ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο, αλλά να εμφανίζεται ως ένα γενικό οίδημα σε όλο το μήκος των χορδών και σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για πολυποειδή εκφύλιση των χορδών.

Τα συμπτώματα και των δύο περιπτώσεων είναι παρόμοια με πιο χαρακτηριστικό την βραχνή φωνή, αλλά και την αδυναμία ομιλίας, ενώ στην περίπτωση της πολυποειδής εκφύλισης εμφανίζεται και δυσκολία στην αναπνοή.

Η αντιμετώπιση που συστήνεται είναι κυρίως η χειρουργική, ακολουθούμενη από βιοψία, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει ταυτόχρονη εμφάνιση καρκίνου στις φωνητικές χορδές, ειδικά σε άτομα που έχουν αυξημένες πιθανότητες λόγω των συνηθειών τους (π.χ. καπνιστές) ή των συνθηκών εργασίας τους.

Η εμφάνιση πολύποδα στις φωνητικές χορδές δεν σημαίνει εμφάνιση καρκίνου πάντα! Γι αυτό ο ασθενής πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία του και να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες προκειμένου να μην επιδεινώσει την κατάσταση.

Μία απλή συμβουλή για να προλάβετε την εμφάνιση πολυπόδων στις φωνητικές χορδές είναι απλά να μην φωνάζετε! Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας σε περίπτωση που εμφανίζετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα, ειδικά εάν είστε επαγγελματίας που χρησιμοποιεί την φωνή του (π.χ. τραγουδιστής, εκπαιδευτικός).