Υπνική άπνοια

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 20% του ενήλικου πληθυσμού ροχαλίζει. Τα αίτια ποικίλουν και συνήθως επηρεάζονται από:

  • Το φύλο: Οι άνδρες ροχαλίζουν πιο συχνά, σε σχέση με τις γυναίκες.
  • Ηλικία: Όσο μεγαλώνουμε ροχαλίζουμε περισσότερο.
  • Βάρος: Οι υπέρβαροι άνθρωποι τείνουν να ροχαλίζουν περισσότερο.
  • Το κάπνισμα: Φυσικά το κάπνισμα επηρεάζει στον τρόπο αναπνοής και το ροχαλητό.
  • Κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες, μαζί και αυτούς του λαιμού, με αποτέλεσμα τα τοιχώματα του λαιμού να συμπίπτουν.

Εκτός από ενοχλητικό για τους συμβίους μας, το ροχαλητό μπορεί να κρύβει και κινδύνους για την υγεία μας.

Υπνική άπνοια και πώς σχετίζεται με το ροχαλητό:

Το φαινόμενο της υπνικής άπνοιας είναι ουσιαστικά η διακοπή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου. Σε περίπτωση που προκαλείται μετά από έντονο ροχαλητό, ονομάζεται «αποφρακτική υπνική άπνοια», καθώς τα τοιχώματα του λαιμού κλείνουν και ουσιαστικά εμποδίζουν την αναπνοή. Αν και το φαινόμενο είναι τρομακτικό, οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι συμβαίνει, αλλά παραπονιούνται ότι δεν ξεκουράζονται ή ξυπνάνε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό εάν δεν συμβαίνει συχνά. Σε περίπτωση που συμβαίνει πάνω από 4 φορές σε μία νύχτα ή επηρεάζει σημαντικά την ξεκούραση και καθημερινή ζωή του ατόμου, τότε χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.

Πριν επισκεφθείτε τον γιατρό σας πρέπει να αναλογιστείτε πόσο διατεθειμένοι είστε να αλλάξετε τρόπο ζωής, να κόψετε το κάπνισμα, να χάσετε βάρος και να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ένα χειρουργείο καθεαυτό δεν βοηθάει εάν δεν αλλάξουμε και τις συνήθειες μας.